|
|
|
|
Download PDF
Archeologen vinden graf van de Heilige apostel Filippus
"Hij riep zijn twaalf leerlingen bij zich en gaf hun de macht om onreine geesten uit te drijven en elke ziekte en elke kwaal te genezen. De namen van de twaalf apostelen zijn deze: allereerst Simon, die Petrus genoemd wordt, en dan Andreas, zijn broer, Jakobus van Zebedeüs, en Johannes, zijn broer, verder Filippus en Bartolomeüs, Thomas en de tollenaar Mattheus, Jakobus van Alfeüs en Taddeüs, Simon Kananeüs en Judas Iskariot, die Hem overgeleverd heeft." [Mattheus 10:3 e.v.]
Filippus is geboren in Betsaida, Galilea. Het is dezelfde stad als de apostelen Petrus en Andreas. Wellicht was Filippus een leerling van Johannes de Doper. Filippus wordt een aantal malen in het Nieuwe Testament genoemd. Hij wordt door Jezus geroepen en bracht Nathanael [Bartholomeus] tot de Heer. Ook is Filippus aanwezig bij het wonder van de vijf gerstebroden en twee gedroogde visjes. Met de verspreiding van de apostelen raakt Filippus in Samaria waar hij het evangelie verkondigt en velen tot geloof brengt en lammen en zieken geneest. Volgens de overlevering preekt Filippus in Griekenland waar hij overlijdt, ondersteboven, aan het kruis in Hierapolis.
Hierapolis
In de Handelingen der Apostelen wordt Filippus nog eenmaal genoemd: in de lijst van de aanwezigen in het Cenakel na Christus' Hemelvaart. Niets is met historische zekerheid te zeggen over het verdere verloop van Filippus' leven. Volgens de kerkelijke geschiedschrijver Eusebius van Caesarea [3de en 4de eeuw] zou hij in Hiërapolis gestorven zijn.
Over de apostel Filippus zijn verscheidene legenden ontstaan. Daarin wordt verteld dat hij strijd voerde tegen afgoderij en dat hij gekruisigd werd. Vandaar dat hij in de kunst vaak wordt afgebeeld met een kruis. Zijn vermeende relieken worden bewaard in de basiliek van de Twaalf Apostelen in de Romeinse stadswijk Trevi.
Een groep archeologen is er nu van overtuigd de laatste rustplaats gevonden te hebben van Filippus. De heilige zou ontdekt zijn in een ruïne in Pamukkale, in de zuidwestelijke provincie Denizli van Turkije. Dat heeft het Turkse persbureau Anatolia laten weten op gezag van Francesco d'Andria, de Italiaanse leider van het archeologenteam.
"We hebben jarenlang gezocht naar de graftombe van Sint Filippus", aldus d'Andria. "Ons team van archeologen heeft hem uiteindelijk ontdekt in de ruïne van een kerk, die we vorige maand al opgegraven hebben." De ontdekking is volgens de Italiaan een belangrijke ontwikkeling voor de archeologie en voor het christendom.
Filippus zou volgens de verhalen als martelaar gestorven zijn aan het kruis, met het hoofd naar beneden en gestenigd zijn. De tombe met het stoffelijk overschot is nog niet geopend. Pamukkale heette in de antieke tijd Hierapolis. Filippus zou er het christelijke geloof verkondigd hebben. De plaats staat nu vooral bekend als kuuroord en is zeer in trek bij toeristen.
De apostel Filippus ligt sinds 570 begraven te Rome in de Basiliek van de Twaalf Apostelen. Omdat zijn relieken op een eerste mei naar Rome werden overgebracht en werden gevoegd bij die van Jacobus de Mindere, werd dat hun gezamenlijke feestdag tot 1955. Intussen hadden de socialisten die dag echter uitgeroepen tot de Dag van de Arbeid. Om een christelijke tegengeluid te geven, bepaalde paus Pius XII dat voor gelovigen die dag voortaan het feest zou worden gevierd van Sint Jozef Werkman. De apostelen verhuisden aanvankelijk naar 11, en sinds de hervormingen van het Tweede Vaticaans Concilie [1969] naar 3 mei.
Hij is de beschermheilige van banket- en pasteibakkers, marskramers en winkeliers, van hoedenmakers, lakenvollers en leerlooiers.
Bron: Diversen
Vertaling: Chris De Bodt
|
|
|
|
|