|
|
|
|
Download PDF
Medjugorje: Geografie
Het kleine, rustige dorpje Medjugorje, ligt in het huidige republiek Bosnië-Herzegovina die, op 5 april 1992, ontstaan is bij het uiteenvallen van het voormalige Joegoslavië. De hoofdstad is Sarajevo.
Bosnië-Herzegovina ligt in het zuidoosten van Europa. Het land grenst in het noorden, het westen en het zuiden aan Kroatië [931 km] in het oosten aan Servië [375 km] en Montenegro [249 km]. In het zuiden heeft het land 21,2 kilometer kustlijn rond de badplaats Neum, tevens de enige directe uitweg naar zee. Door deze corridor wordt de zuidelijkste Kroatische provincie en de stad Dubrovnik van de rest van Kroatië gescheiden. Kroatië zal overigens een brug bouwen naar het schiereiland Peljesac teneinde de grens te omzeilen. De noordelijke grens met Kroatië is een natuurlijke grens, en wordt gevormd door de rivier Sava, de noordwestelijke grens met Kroatië is de rivier de Una. Delen van de oostelijke grens (met Servië en Montenegro) worden gevormd door de rivier de Drina. Afgezien van de eerder genoemde korte kustlijn, is de rest van de grens een ”landgrens”.
De oppervlakte van Bosnië-Herzegovina bedraagt 51.129 km², en telt ongeveer 3,5 miljoen inwoners. Heel grofweg ingedeeld heten het noordelijke deel en het westelijke deel van het land Bosnië (genoemd naar de rivier Bosna, hetgeen genoemd is naar een oud Indo-Europees woord voor water, Bosona), het oostelijke en zuidelijke deel Hercegovina [een Herceg is een oude benaming voor een vorstelijke titel, vergelijkbaar met “hertog”].
Het noorden van het land ligt in de Panonische vlakte. Het oosten van het land is voornamelijk bergachtig. In het zuidoosten, op de grens met Montenegro bevindt zich de hoogste berg van het land, Maglić [2.386 meter]. Ook rond Mostar in het zuiden en de hoofdstad Sarajevo bevinden zich toppen van ruim 2.000 meter. Vanwege de ligging is het gebied rondom Sarajevo erg sneeuwzeker. Verder liggen in de zuidwesten aan de grens met Kroatië de Dinarische Alpen met toppen van gemiddeld 1.500 meter.
Het dorpje telt zo’n 3.500 inwoners en ligt zo’n 200 kilometer landinwaarts vanaf de Adriatische kust. In het gebied vindt men zowel Katholieken [leunt aan bij Kroatië], Moslims (leunt aan bij Bosnië) als Oosters-Orthodoxen [leunt aan bij Servië]. Medjugorje is een deelgemeente van Čitluk. Het dorp is genoemd naar zijn geografische ligging en betekent letterlijk "tussen de bergen". In 1991 telde Čitluk zo’n 15.000 inwoners waarvan 99% Kroaten.
De langste en belangrijkste rivieren van het land zijn:
-
Sava, 945 kilometer: Deze rivier ontspringt in Rateče in Slovenië nabij de Italiaanse grens en loopt ten noorden van Ljubljana naar Zagreb en vormt de grens met Kroatië in het noorden. De rivier mondt in Belgrado uit in de Donau.
-
Bosna, 245 kilometer: Loopt van vlakbij Sarajevo in het oosten naar de Sava in het noorden.
-
Drina, 364 kilometer: Begint als de rivier Tara in Montenegro, en loopt dan deels parallel, deels als grens met Servië, en mondt uit in de Sava bij het drielandenpunt Bosnië - Servië - Kroatië.
-
Neretva, 218 kilometer: Loopt vanuit het zuidoosten via de stad Mostar naar het zuiden naar Kroatië, en mondt daar bij de stad Ploče uit in de Adriatische Zee, op zo'n 10 kilometer voorbij de Bosnisch-Kroatische grens.
-
Vrbas, 240 kilometer: Stroomt vanuit Midden-Bosnië naar het noorden via Banja Luka naar de Sava.
-
Una, 214 kilometer: Ligt in het westen aan de grens met Kroatië. Deze rivier is zeer bekend bij actieve sporters.
Hoewel Bosnië-Herzegovina een uitgang aan de Adriatische kust heeft [Neum], zijn de Kroatische havenstad Ploče en de Montenegrijnse havenstad Bar de belangrijkste uitgangen naar de Adriatische Zee.
Het grootste deel van het land heeft een streng landklimaat: Hete zomers [waarbij dagtemperaturen van boven de 35 graden Celsius niet zijn uitgesloten] en strenge winters met veel kou en sneeuwval. Een uitzondering hierop vormt het zuidelijkste gebied rondom Mostar en de kustplaats Neum. Mildere lucht vanuit de Adriatische Zee wordt tegengehouden door de bergketens van de Dinarische Alpen langs de Kroatische kust.
In Bosnië-Herzegovina komen relatief veel [zwakke] aardbevingen voor, die overigens niet of nauwelijks tot schade leiden. In Bosnië-Herzegovina zijn geen vulkanen.
De lokale munteenheid is de Konvertibilna Marka. De ISO-code is de BAM, maar lokaal wordt deze afgekort tot KM. In overwegend Kroatische gebieden wordt de Kroatische Kuna ook geaccepteerd. De euro wordt wijdverbreid geaccepteerd. De koers van de KM is ongeveer 51 eurocent, zodat een euro ongeveer 1,96 KM is.
De staatsburgers van Bosnië en Herzegovina worden Bosniërs genoemd. Het land kent drie officiële talen: het Bosnisch, het Servisch en het Kroatisch.
De bedevaarders van Medjugorje, dat ten zuidwesten van Mostar is gelegen, zal het zeker interesseren dat het dorpje zich bevindt op de 43ste breedtegraad, net als Assisi en Garabandal.
|
|
|
|
|