Medjugorje kerk

Medjugorje België en Nederland

Medjugorje Maria

nov

21



Al uw antwoorden over Jezus. Zoektocht 12. Dode Zeerol op Steen?

  
 
Download PDF

Zoektocht 12. "Dode Zeerol" op Steen?

Voorspelt een Oude Steen de Verrezen Messias?

Een oude Hebreeuwse steen die dateert uit enkele decennia voor Jezus’ geboorte is plotseling het onderwerp van discussie geworden onder de archeologen. Op de één meter lange steen bevinden zich 87 regels in Hebreeuwse woorden, waarvan er sommigen kunnen verwijzen naar de Messias die zou sterven en drie dagen later opnieuw verrijzen. De steen wordt "Gabriels Openbaring" genoemd en is door een deskundige een "Dode Zeerol op steen" genoemd.

Geleerden zijn met het eentonig proces begonnen van het nagaan van de datering en de authenticiteit van de steen. In het verleden zijn er sommige geleerden en theoretici in een samenzwering betrokken geweest om het "Jacobus ossuarium" en het "Familiegraf van Jezus" als authentiek af te doen, om daarna tot de vaststelling te moeten komen dat anderen hun vervalsingen konden ontmaskeren.

Tot dusver is er geen enkele geleerde dat zegt dat de steen als bedrog afdoet. Yuval Goren, een professor in de archeologie in Tel Aviv, die zijn scheikundige ondervindingen heeft voorgelegd aan een vakkrant, vermoedt dat de steen echt is. Indien deze inderdaad authentiek zou worden bevonden, kan de steen een licht werpen op de geschiedkundige beweringen van Jezus’ verrijzenis.

Voorspelt een Oude Steen de Verrezen Messias?

Heerste er tijdens Jezus’ tijd onder de Joden het geloof dat de Messias zou sterven en drie dagen later zou opstaan uit de dood? En zo ja, hoe zou dit profetisch onderdeel verschillen van de honderden andere Hebreeuwse profetieën over de Messias? Christenen verwijzen naar de vervulling van de oude profetieën als bewijs voor de vervulling van Jezus’ bestaan als Messias.

Maar sceptici beweren dat de Joodse verwachtingen naar een Messias die zou sterven en weer uit de dood opstaan in een motief voorzagen voor Jezus en zijn leerlingen om het verhaal van zijn dood en opstanding te verzinnen. In feite hopen sommige ongelovige geleerden dat de steen de verrijzenis van Jezus als bedrog kan afdoen.

Israel Knohl, een Bijbelgeleerde en professor aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, heeft de leiding in het onderzoek om aan te tonen of Jezus al dan niet een frauduleuze Messias was. Knohl verklaart dat lijn 80 van tekst profetisch is en handel over een "lijdende Messias die zou opstaan uit de dood." Volgens Knohl is het denkbeeld van een verrezen Messias niet enig verbonden aan het Christelijk denken.

Daniel Boyarin, een professor in de Talmoedische cultuur aan de Universiteit van Berkeley in California, zegt dat de steen deel uitmaakt van een groeiend bewijs dat suggereert dat Jezus het beste kan worden begrepen door het aandachtig bestuderen van de Joodse geschiedenis uit Jezus’ tijd. Hij zegt: "Sommige Christenen zullen het misschien schokkend vinden, een uitdaging van de uitzonderlijk van hun geloof, terwijl anderen eerder gerust worden gesteld bij de gedachte dat het een hoort tot het traditionele gedeelte van het Judaïsme."

Maar laat ons eerst een de feiten bekijken over de historische vondst, vooraleer verder te gaan met het evalueren of de steen enig licht werpt op de Christelijke aanspraak dat Jezus is opgestaan uit de dood.

Het nagaan van de feiten
  • De steen werd een tien jaar geleden ontdekt in Jordanië
  • Een Zwitsers-Israëlisch verzamelaar die het bij hem thuis in zijn bezit had, kocht het van een Jordaanse antiekhandelaar
  • De steen bevat twee keurige kolommen Hebreeuws schrift, geschreven in inkt, over 87 lijnen.
  • Deskundigen dateren de steen uit de eerste eeuw voor Christus, een aantal decennnia voor Zijn geboorte
  • Twee Israëlische geleerden hebben een jaar geleden een analyse gepubliceerd over de steen
  • De steen is gebroken en een gedeelte van de inkt is verbleekt, wat het moeilijker maakt om lezen
  • De boodschap wordt "Gabriels openbaring" genoemd en behandelt de geschriften van de Hebreeuwse profeten Daniel, Zacharia en Haggai uit het Oude Testament
  • Regel 80 begint met "binnen drie dagen," maar het volgende doorslaggevende woord valt bijna niet te lezen
Een "steenhard" probleem

Alhoewel Knohl beweert dat de boodschap een veelzeggende geschiedkundige waarde heeft, is de boodschap eerder twijfelachtig. Knohl houdt vol dat de boodschap op regel 80 moet gelezen worden als "Binnen de drie dagen zult u leven, beveel Ik, Gabriël u." Hij gelooft dat de boodschap verwijst naar een zekere opstandeling, genaamd "Simon," die werd gedood door de soldaten van Herodes.

Maar de Hebreeuwse taalgeleerde, Mashe Bar-Asher, zegt: "Er is één probleem: op de doorslaggevende plaatsen van de tekst ontbreken er gedeelten. Ik begrijp Knohls neiging om er de sleutels in te vinden van de voorchristelijke periode, maar in twee of drie doorslaggevende regels van de tekst zijn er heel wat ontbrekende woorden."

Met andere worden, de verklaring van de Hebreeuwse woorden is uiterst moeilijk en enigszins subjectief. En subjectiviteit is voer voor samenzweringen onder theoretici. Historicus Paul Johnson schrijft: "Ongelukkiglijk zijn geschiedkundigen zelden objectief zoals het zou moeten zijn. De Bijbelse geschiedkunde, dat voor Christenen, Joden en atheïsten vooroordelen met zich meebrengt die gaan die de wortels van ons bestaan, is een gebied waar objectiviteit bijzonder moeilijk is, zelfs bijna onmogelijk is."

Niettemin, indien de steen authentiek zou blijken en de verklaring van de boodschap door Knohl juist zou zijn, dan zou het een historisch betekenis hebben. Maar zou de boodschap op de steen zijn vermoeden bevestigen dat het verhaal van Jezus’ verrijzenis in elkaar zou zijn gestoken?

Dat zou zeker een sterk verhaal zijn. In feite zijn er enkele hoofdproblemen aan deze veronderstelling:
  • De bijzonderheden over Jezus’ afkomst, leven, dood, begraving en verrijzenis zijn vervat in honderden profetieën uit het Oude testament. Hoe kon er hier een samenzwering in het spel zitten?
  • Hoe kan Jezus zijn eigen dood en verrijzenis hebben beraamd tussen al zijn Joodse en Romeinse vijanden? Wat het bewijs tegen Jezus’ verrijzenis betreft zijn de geleerden opvallend stil.
  • Waarom hebben Jezus’ vijanden deze boodschap van een Messias, die zou sterven en opnieuw verrijzen, niet vernoemd als bewijs tegen zijn verrijzenis?
  • Tijdens de eerste eeuw verwachtten de Joden een Messias die zou sterven en opnieuw uit de doden opstaan. Waarom hebben Joodse geschiedkundigen zoals Josephus dit belangrijk historisch feit niet opgenomen in hun geschriften?
  • Waarom zouden de leerlingen van Jezus vrijwillig hun leven geven om een bedrog onsterfelijk te maken, indien Jezus niet uit de doden zou zijn opgestaan? Wat hadden zij bij hun dood te winnen?
Deze en andere vragen zullen het onderwerp zijn van talrijke debatten als de boodschap op de steen eenmaal volledig is geanalyseerd en ontcijferd door deskundigen. Het kan echter jaren duren vooraleer de belangrijkheid van het bewijs van de historische waarde van "Gabriels openbaring" werkelijk is gekend.

In elke gebeurtenis blijft de zaak van de verrijzenis van Jezus Christus een moeilijk vatbaar begrip voor hen die de authenticiteit ervan proberen te weerleggen.

Vertaling: Chris De Bodt

Bron: Y-Jesus: The facts presented by scholars