Medjugorje kerk

Medjugorje België en Nederland

Medjugorje Maria

feb

2615 juli 2008

  
 

15 juli 2008

1. Wereldjongerendagen

In 1984 nodigde Paus Johannes Paulus II de jongeren van heel de wereld uit naar Rome te komen om er het internationale jubileum van de jeugd te vieren. Vanaf dat moment keren de Wereldjongerendagen jaarlijks terug. Om de 2 à 3 jaar worden de Wereldjongerendagen internationaal met een groots evenement gevierd, in de tussenliggende jaren worden deze op dioscesaan niveau gevierd. De mondiale ontmoetingen van katholieke jongeren met de paus vinden steeds in een ander gastland plaats en waar mogelijk roulerend per continent. Na Rome, Buenos Aires, Santiago de Compostella, Czestochowa, Denver, Manilla, Parijs, weer Rome, Toronto en Keulen is nu het Australische Sydney aan de beurt.

Van 10 tot 13 juli is er het voorprogamma van de Wereldjongerendagen in de verschillende bisdommen rondom Sydney. Op 14 juli reist iedereen naar Sydney, waar vandaag op 15 juli de spectaculaire opening plaatsvindt. Hoogtepunten uit het programma zijn de verwelkoming van de paus op 17 juli, de avondwake onder de sterrenhemel van Sydney op 19 juli en de slotviering op 20 juli.

Het thema voor de Wereldjongerendagen 2008, gekozen door paus Benedictus XVI, is de Bijbeltekst uit de Handelingen 1 vers 8: 'Wanneer de Heilige Geest over jullie komt, zullen jullie kracht ontvangen en Mijn getuigen zijn.'

2. Tekenen van deze tijden

De serie bosbranden die Californië nu al wekenlang teisteren is de grootste ooit sinds de officiële metingen in 1936 begonnen in de Amerikaanse staat. Dat zegt Kelly Houston, woordvoerder van de gouverneur Arnold Schwarzenegger. De afgelopen weken is meer dan 3.400 km² afgebrand en zijn een recordaantal huizen in de vlammen opgegaan. Het vorige record dateert van oktober 2003.

De branden, die voor het grootste deel het gevolg zijn van een blikseminslag op 21 juni, woeden nog steeds in het noorden van Californië. Voor de inwoners van de stad Cachagua is het na drie dagen nog steeds niet veilig om terug naar hun woningen te keren. De brandweer en de opgeroepen Nationale Garde proberen nu het vuur weg te houden van de dichtbevolkte Carmel Valley. Morgen is het de feestdag van Onze Lieve Vrouw van de Berg Carmel.