Medjugorje kerk

Medjugorje België en Nederland

Medjugorje Maria

mrt

29



365 dagen met mijn engelbewaarder [vierde trimester]

  
 
Download PDF

365 dagen met mijn engelbewaarder [vierde trimester]

Voorwoord van de auteur, René Lejeune

Deze boodschappen van een engelbewaarder dienen één voor één gelezen te worden. Eén elke dag. Ze zijn geïnspireerd en zonder moeite verwoord, als het ware "gedicteerd," aan iemand die enkel uitvoerde.

Uw engelbewaarder ziet zonder ophouden het Gelaat van God (vgl. Mt 18,10). En tegelijk staat hij u, sedert uw geboorte tot uw overgang naar het hiernamaals, dag en nacht bij; hij zal bij u zijn op het Laatste Oordeel. Hij is uw gezel voor de eeuwigheid.

Hij heeft een naam. Hij houdt van u, verheugt zich met u en hij weent wanneer gij weent. Hij stort bittere tranen als ge luistert naar de "vader van de leugen, moordenaar van de mens van het begin af aan." [Joh. 8,44] Hij vloeit over van vreugde telkens ge een inspanning doet die uw gelijkenis vergroot met Jezus, "zachtmoedig en nederig van hart." [1 Kor. 13]

Deze boodschappen zijn de echo van het evangelie, de Blijde Boodschap van Jezus Christus aan de mensen. Of nog, ze zijn de afglans van het leven van de Zoon op aarde.

Enkele raadgevingen:
  • Uw engelbewaarder, uw "voogd en herder," zegt u niets anders. Overweeg deze boodschappen als van hem komend. Blijf naar hem luisteren, gij zult tenslotte zijn stem "horen." Hij is het die elke dag in deze boodschappen spreekt.
  • Het doel is u elke dag bewuster te maken van de ononderbroken aanwezigheid van uw engelbewaarder aan uw zijde.
  • Lees elke morgen de boodschap van de dag. Herlees ze ’s avonds. Indien ge dit getrouw doet, zult ge binnen een jaar, op de weg van de heiligheid gevorderd zijn. En ge zult gelukkiger zijn.
    Pater Pio, in 1999 zalig- en in 2001 heilig verklaard, zag zijn engelbewaarder en sprak met hem. Pius XI en Johannes XXIII gaven hun engelbewaarder boodschappen; volg ze na [zie Les Anges, armée secrète du Ciel, éd. Du Parvis, 1998].
  • Indien ge de overweging van de 365 boodschappen tijdens het jaar begint, herneem ze dan op 1 januari. Er is een verborgen vooruitgang in hun opeenvolging. Ge kunt ze verscheidene opeenvolgende jaren hernemen. Het zijn woorden van leven. Ze zijn onuitputtelijk.
René Lejeune

1 oktober

Ge zult "op de heup gedragen en op de knieën vertroeteld" worden [Jes 66,11]. Deze passage van de profeet Jesaja heeft de karmelietes Theresia van Lisieux zo getroffen, dat de hemel en de aarde haar nu vieren. Ze was zozeer in haar hart geplant dat de wonderbaarste bloem onder alle spiritualiteiten de eeuwen door, daaraan ontloken is, die van de "kleine weg." "Nooit zijn teerdere en melodieuzere woorden mijn ziel komen verblijden," schrijft de "kleine" Theresia in haar autobiografie. Tijdens haar leven bad ze haar engelbewaarder vurig. Moge zij nu, samen met mij, u voorbereiden op het grote feest van morgen, door de Kerk aan de engelbewaarders gewijd. Morgen is het mijn feest, en uw feest met mij, uw gezel voor de eeuwigheid.

2 oktober

Vandaag vieren Hemel en aarde de duizenden Engelbewaarders van mensen, levenden en doden. Het is ons feest, van ons beiden, voor eeuwig onscheidbaar.

In het openingsgebed van de mis van de engelbewaarders vraagt de Kerk aan de Heer dat zij u "blijven beschermen en behoeden, om eens de vreugde te kennen met hen te leven in eeuwigheid." Voor alle menselijke wezens, kleine en grote, rijke en arme, hebben we adelbrieven. Jezus onderlijnt het als Hij zegt: "Hoedt u ervoor één van deze kleinen te minachten, want ik zeg u: zij hebben engelen in de hemel en deze aanschouwen voortdurend het aangezicht van mijn Vader die in de Heme is" [Mt 18,10].

Ik zal u trouw begeleiden en beschermen op uw aardse pelgrimstocht. En Gij, deel van harte in mijn standvastige lofprijzing en vertrouw u aan mij toe in de uren van gevaar en bekoring. Met liefde gehoorzaam ik aan het bevel van de Heer die me de opdracht gaf u op al uw wegen te bewaren [vgl Ps 91].

Zeg op dit feest dikwijls de zang: "Looft de Heer, hemelse sferen, boden des Heren, prijst Hem" [Dan 3,58]. Voeg er aan toe: Mijn engelbewaarder, loof de Heer. En zegen mij die u liefheb! Zo zult ge mijn vreugde verdubbelen u op de weg van het heil en de vrede te mogen begeleiden.

3 oktober

Na het feest herneemt het dagelijkse zijn gang! De mysteries van het Rijk zijn u door de genade geopenbaard; ge hebt u klein gemaakt, naar het verlangen van Jezus [vgl Mt 11,25]. Ge kunt nog vorderingen maken op deze evangelische weg. In het Rijk Gods houdt de voortgang nooit op. Ja, ga door met vorderingen te maken in nederigheid en zachtmoedigheid, om meer te gelijken op de Heer.

4 oktober

Bid de "meester van de oogst arbeiders in de oogst te zenden" [Lc 10,2], vooral zijn priesters talrijker te maken. Hun voortdurend verminderend aantal is een teken dat de Kerk op de door God gestelde tijd zal verklaren. Dat ze niet vreze vernieuwing in te voeren in een tijd waarin de samenleving gemechaniseerd wordt, zonder ziel. Alleen de Kerk kan haar een ziel inblazen. Dat de volgelingen zich ruim openstellen voor de werking van de Heilige Geest! Dat Hij een speciale genade van het priesterschap verlene aan een groeiend aantal christenen. Bid vurig voor deze intentie.

5 oktober

Overweeg elke dag liefdevol het evangelie. Roep nu en dan uit, zoals de menigte die getuige was van de genezing van een verlamde die op zijn brancard gekluisterd was: "We hebben nooit iets dergelijks gezien" [Mc 2,12]. En dikwijls zult ge zeggen, onder de drang van de Heilige Geest, het licht om de Schrift te verstaan: "Ik heb nooit iets dergelijks gehoord!" Het evangelie weze uw dagelijks brood. Het wijst Jezus aan de Zoon Gods, "de Weg, de Waarheid en het Leven" [Joh 14,6].

6 oktober

Jezus heeft "door één offer voor altijd hen, die zich laten leiden, tot volmaaktheid gebracht" [Heb 10,14]. De Heilige Geest zegt u wat deze heiligheid betekent: "Ik zal mijn wetten in hun hart leggen, ik grif ze in hun geest ... Ik zal hun zonden en ongerechtigheden niet langer gedenken" [Heb 10,17]. Juich van vreugde, want voor u staat de toegang tot de glorie, waar Jezus binnenging, wijd open. Ik zal aan uw zijde staan wanneer gij er op uw beurt zult binnengaan.

7 oktober

Hoeveel christenen doen Jezus nog lijden, door zich meer aan de tradities van de ouderen dan aan zijn onderricht te hechten. Ze lijken op de Farizeeën en de schriftgeleerden die de Heer met de lippen eren, maar waarvan het hart ver verwijderd is van de liefdevolle en tedere God. "Ze leren slechts mensenwet. Ze laten het gebod van God varen om vast te houden aan overleveringen van mensen" [vgl Mc 7,6-8]. Bid voor de talrijke christenen die zo aan rituelen houden dat ze de woorden van Jezus vergeten. Gij, conformeer uw hart steeds meer en standvastiger aan de voorschriften van het evangelie, die de opvolger van Petrus zonder ophouden en met kracht in herinnering brengt. Overweeg zijn Boodschap in het Rozenkransgebed.

8 oktober

Wees op uw hoede om niet te bezwijken voor de bekoring van de hoogmoed, door te zeggen: "ik ben gerechtvaardigd door het geloof, ik hoor bij de rechtvaardigen, niets kan mij overkomen. Kijk naar Salomo wiens wijsheid nochtans groter was dan die van alle Oosterlingen en groter dan alle wijsheid van Egypte" [1 Kon 5,10]. Op zijn oude dag, wanneer zijn wijsheid geen grens had moeten kennen, begon hij veel vreemde vrouwen lief te hebben en deze "verleidden Salomo tot het dienen van andere goden" [1 Kon 11,4], hem aan wie de Heer was verschenen!

Wantrouw bekoringen die als een wolf in de schaapskooi kunnen opduiken, als gevolg van de neiging tot het kwaad, trieste erfenis van de val in de hof van Eden. Alleen nederigheid in genade, zal u blijven behoeden. Blijf trouw aan de Eucharistie, aan het gebed en aan de intimiteit met het Woord Gods.

9 oktober

Het christelijk leven is geen rustige aangelegenheid als een wandeling door een bloemenpark. Het is een strijd. De apostel Paulus herinnert aan Timoteüs: "Verkondig het Woord, dring aan te pas en te onpas, weerleg, berisp, bemoedig, in één woord, geef uw onderricht met groot geduld" [2 Tim 4,2].

De onderrichtingen van de apostel zijn geschikt voor deze tijd, zoals ze dat waren voor vroegere eeuwen. In de tijd waarin ge leeft, bewaarheidt zich eens te meer de voorspelling van de apostel: "Want er komt een tijd dat de mensen de gezonde leer niet meer zullen verdragen. Zij zullen zich een menigte leraars aanschaffen naar hun eigen smaak, die hen naar de mond praten" [2 Tim 4,3-4].

Strijd de goede strijd tot uw laatste adem. Dan zult ge, als besluit van uw leven, de woorden van de apostel herhalen: "Ik heb de goede strijd gestreden, de wedloop voleindigd, het geloof bewaard. Nu wacht mij de krans der gerechtigheid" [2 Tim 4,7-8]. En die zal groter zijn dan wat ge u kunt indenken.

10 oktober

Jezus heeft niet stilgestaan bij vragen aangaande de aantrekking tussen man en vrouw en haar eventuele afwijkingen; Hij gaf grenzen aan die niet mogen overschreden worden. Zo heeft Hij gezegd: "Gij hebt gehoord, dat er gezegd is: Gij zult geen echtbreuk plegen. Maar ik zeg u: Al wie naar een andere vrouw kijkt om haar te begeren, heeft in zijn hart al echtbreuk met haar gepleegd" [Mt 5,27]. De christelijke moraal is veeleisend. De liefde tussen de echtgenoten behoedt voor elke tegemoetkoming; de genade werkt immers door deze liefde, die door het sacrament gezegend werd.

11 oktober

Stem uw daden overeen met uw woorden. Vrees om door Jezus geïnterpelleerd te worden: "Waarom noemt ge mij Heer, Heer! als ge niet doet wat Ik zeg?" [Lc 6,46]. Als ge zo handelt, zaait ge wind. Het is uw plicht vruchten te dragen voor het eeuwig leven. Ze zullen overvloediger zijn naarmate ge vordert in de navolging van Jezus, in trouw aan zijn leerschool van zachtmoedigheid en nederigheid [vgl Mt 1,29].

12 oktober

"Ge zijt met het zegel van de Heilige Geest gewaarmerkt" [Ef 4,30]. Ge bedroeft Hem, telkens ge u laat meeslepen door gramschap. Dat gebeurt steeds minder, maar toch nog. Gij behoort tot "de geliefde kinderen van God" [Ef 5,1]. Zoek dan ook Jezus zo vol mildheid en tederheid. Daarvoor is het voldoende te leven "in de liefde zoals Christus" [Ef 5,2], in de liefde, zoals de apostel ze beschreven heeft [vgl 1 Kor 13]. De dag waarop ge zo leeft, zult ge de top van het christelijk leven bereikt hebben. Ge zult er stap voor stap geraken, met inspanning, zoals een alpinist de top bereikt. Zelfs uw geringste vooruitgang verrukt mij. Laat niet na me op te roepen, telkens ge hulp nodig hebt bij deze beklimming.

13 oktober

Buig u elke dag over de woorden van de Heilige Schrift. Stel u niet tevreden ze enkel te lezen. Ze dienen tot meditatie, tot contemplatie te brengen. Berg ze daarna in uw hart, als een voorraad goud in een kluis. En gebruik ze om uw weg te verlichten, zoals men dat doet met een lamp. Het woord Gods is de stem die spreekt tot uw hart. Een intieme, persoonlijke stem, die van Jezus, die u tot zijn vrienden rekent [vgl Joh 15,14]. Het is mijn glorie de bewaarder te zijn van een vriend van de Heer Jezus.

14 oktober

Van zodra ge de innerlijke vrede en de vreugde verliest, kunt ge aanvallen verwachten van de vijand. De machten van het kwaad bespieden en omringen u. Ze proberen toegang te vinden tot uw hart. De vrede en de vreugde van Christus beschermen u als een onneembare citadel. Aanroep de Heer wanneer ge voelt dat ze u verlaten. Smeek Hem ze u terug te geven, val de Hemel lastig met uw noodgeroep en ge zult verhoord worden. Alleen gij opent de poorten voor de machten der duisternis. De Heer zoekt u er voor te beschermen door de gave van zijn vrede en zijn vreugde. Denk daaraan, wanneer ontmoediging en twijfel u aanvallen.

15 oktober

Herhaal dikwijls, zoals de Heilige Teresa van Avila die de kerk vandaag viert: "Ik ben een zoon de Kerk." Met haar kunt ge leren bidden en voortgang maken in de christelijke volmaaktheid. "De liefde is nooit werkloos" zei ze. Ze stierf terwijl ze prevelde: "Ik ben een dochter van de Kerk."

Wandel een tijd aan haar zijde en laat u inspireren door haar werken. Ge zult er veredeld uitkomen. Ze zal u tot een zevende verblijf van de innerlijke burcht brengen.

16 oktober

In de mate dat uw "ik" kleiner wordt, maakt ge voortgang op de weg van de heiligheid en het geluk. Dat is maar mogelijk met de genade van de Heer. Leef in zijn aanwezigheid, mediteer over zijn woorden. Vind uw vreugde in aanbidding, in beschouwing. Zo zult ge Hem troosten voor de ontelbare beledigingen die Hem nog kwetsen, en die Hem doen wenen over de mensheid zoals Hij te Jeruzalem deed [vgl Lc 19,41]. Ja, troost Jezus Christus, gij hebt die ongehoorde macht.

17 oktober

Bespeur in uzelf het minste teken van twijfel en angst. Van zodra ge het bemerkt, stop met alles, zoek uw toevlucht in de liefde van de Heer en roep Hem te hulp. Blijf aandringen en roep. Verlaat u op Hem voor de terugkeer van Zijn vreugde en Zijn kracht.

Vermenigvuldig de rustpauzen in de Heer. In die intieme momenten met Hem, zorgt Hij voor u en "bevordert Hij in alles uw heil" [Rom 8,28]. Hij verlangt uw liefde, meer dan uw werken. Hier loert altijd het gevaar van de gejaagdheid. Leef in de tederheid van de Heer. Daar put ge krachten voor de opbouw van zijn Rijk door uw handelen ten voordele van uw broeders. Waak erover het evenwicht te bewaren tussen rustende en werkdadige liefde, want deze heeft meer dan één facet.

18 oktober

at het summum van het evangelie, van de Goddelijke Liefde is, lezen we bij de H. Lucas die we vandaag vieren: "Tot u die naar Mij luistert, zeg ik:Bemint u vijanden, doet wel aan die u haten, zegent hen die u vervloeken en bidt voor hen die u mishandelen... Geeft aan ieder die u iets vraagt en als iemand iets wegneemt dat u toebehoort, eist het niet terug. Zoals ge wilt dat mensen u behandelen, moet gij het hun doen" [Lc 6,27-31].

Jezus vraagt u schijnbaar het onmogelijke. Als ge de top van een hoge berg ziet, noemt ge het een onmogelijke bestijging. En toch neemt de alpinist de moeilijke uitdaging op. En hij haalt het.

Zo is het ook met de steile top van het evangelie. Er geraken, is de uitdaging aannemen. Ge zult er komen met de hulp van de genade. Ge zijt nooit alleen bij het streven naar de toppen van het evangelie. Ge hebt twee gezellen: de genade die werkt als een motor, en mij, de gezel voor de eeuwigheid, die naast u bidt. Zet moedig de bestijging van de top van het evangelie verder, stap voor stap, regelmatig, volgens uw eigen ritme.

19 oktober

Ge hebt de neiging te begrijpelijk te zijn. De zachtmoedigheid sluit de strengheid niet uit. De Heer vraagt u de broederlijke vermaning te beoefenen [Mt 18,15-17]. Dikwijls ontwijkt ge dit te doen. Heb de moed ze te beoefenen met gestrengheid, en toch zachtmoedig en nederig. De christenen dienen voor elkaar een aansporing te zijn; ze dienen op te treden als een versterkend middel voor de lichamelijke gezondheid; maar die van de ziel is veel voornamer. De Heer wil dat zijn volgelingen een hartelijke en versterkende gemeenschap vormen.

20 oktober

Ge zijt in de wereld, ge hebt de ontzaglijke taak, zoals alle discipelen om tegelijk het zout, het licht en de desem te zijn. Vraag u dikwijls af wat dit concreet betekent. Vraag zonder ophouden aan de Heilige Geest u te leiden, u te inspireren om de meest dringende taak te onderkennen. Bewonder de doeltreffendheid van de vakman. De Heer heeft u tot "vredestichter" gemaakt; elk van uw initiatieven, van uw daden, dient de precisie en de doeltreffendheid te hebben van een vakman wiens hand geleid wordt door de liefde voor het vak. Het Rijk Gods vordert door het aantal vakkundigen die bedreven zijn en geïnspireerd door de liefde.

21 oktober

Jezus heeft de natuur lang geobserverd, ze inspireert voor een groot deel zijn onderricht, in vele vergelijkingen en parabels. In navolging van Hem, kunt ge kijken naar wat er in uw tuin gaande is. In de lente zaait ge, na de grond goed bewerkt te hebben. Het zaad kiemt door de kracht die de Schepper er heeft ingelegd. Tegelijk schiet het onkruid op. Ge wacht tot het groot genoeg is om het uit te rukken, uit vrees om ook de jonge plantjes uit te trekken. Doet ge het niet op het juiste ogenblik dan gaat het onkruid de hele oppervlakte die voor het leven is bestemd, genieperig overwoekeren. Het eindigt met het leven te verstikken.

Zo gaat het ook met de gebreken, de fouten en de zonden, het onkruid in de ziel. Als ge ze niet op tijd uitrukt, groeien ze verder, overwoekeren ze uw binnenste en verstikken ze er langzaam de deugden, het geloof, de hoop, de liefde. Men verlaat dan het Rijk om in de wereld onder te gaan. De ongelukkige heeft dan het levend voedsel ingeruild voor de dode werken, het licht voor de duisternis. Hij heeft "het Licht van de wereld" ingeruild voor de "de vader van de leugen" die "de macht der duisternis" beheerst [Lc 22,53].

22 oktober

"Abba!" Spreek deze gezegende onder alle namen uit met oneinige eerbied en liefde. God is onze Vader. Hij is onze "Abba," onze Papa. Ha, al zag u maar een flauwe lichtstraal van Hem, ge zoudt een eindeloze tederheid gewaar worden. In één ogenblik en voor immer, zoudt ge gereinigd zijn. Let op Jezus, de Zoon, als Hij bidt: Hij buigt zich voor de majesteit van zijn Vader. Hij bidt lang, nachtenlang. Vraag God u de genade te verlenen Jezus in het gebed na te volgen, de genade slechts te leven, te denken, te spreken, te handelen voor en door Hem, Abba. "Het Woord dat gij hoort, is niet van Mij, maar van de Vader die Mij gezonden heeft" [Joh 14,24]. De Heer moge in uw hart de onwankelbare overtuiging vestigen van uw volledige afhankelijkheid van de Vader in Jezus. Alles komt van Hem, door de enige Zoon.

23 oktober

Gods wijsheid beziele al uw daden. Dan zal uw leven voorbeeldig zijn. Het zal inderdaad rechtgeaardheid, vrede, verdraagzaamheid en begrijpelijk zijn, barmhartig en gul. De wijsheid van de wereld, is "door God tot de dwaasheid gemaakt" [1 Kor 1,20], die het werk is van "de redetwister van deze tijd" [1 Kor 1,20], de vader van het kortstondige. Zijn wijsheid is kort, kwetsbaar, onzeker. De vaders van de menselijke wijsheid volgen elkaar op; ze verdringen elkaar. De ware wijze doet wat God behaagt. Zijn wijsheid wordt hem meegedeeld door het evangelie; ze is een weerspiegeling van Gods wijsheid. Vertrouw u aan haar toe. Wat in u overblijft van de vleselijke mens, zal definitief worden uitgerukt. Christus zal eindelijk onverdeeld in u leven.

24 oktober

Spreek minder, en blijf langer luisteren. Jezus wil volgelingen die luisteren. Om vruchten voort te brengen, moeten ze zich laten doordringen van zijn levenssap. Om vruchten voort te brengen, moeten ze zich laten doordringen van zijn levenssap. Hij is de wingerd, gij de rank. De Wijngaardenier is zijn geliefde Vader. De familie van God put het levend water uit dezelfde bron. Ze ontspringt aan het Hart van de Vader, vloeit door de enige Zoon, die het verdeelt onder de discipelen. Dit water droogt nooit op. Het wordt omgezet in levenssappen. Put ervan naar hartelust. In u verandert het in vreugde.

25 oktober

Zaai bij uw ontmoetingen van vandaag, in de harten, de vreugde en de vrede die uw hart bezielen. Ze behoren u niet toe. Ze werden u om niet gegeven. Verspreid ze gulhartig rondom u. Een vriendelijk woord, een glimlach, een deelname aan de smart, het zijn kleine liefdeblijken. Iedereen moge van u een druppel levenssap ontvangen dat de wijnsstok onopoudelijk in u rond stuwt. Deel met uw naaste de schatten, die u zijn toevertrouwd, met volle handen. Hoe meer ge schenkt, hoe meer ge ontvangt. Dat is de wet van het Rijk Gods.

26 oktober

Het standvastig gebed eindigt altijd met het raken van Gods hart. Kijk naar de jonge bezetene die de discipelen niet konden verlossen van de kwade geest. Herlees die ontroerende passage uit het evangelie [Mc 9,14-29]. Jezus ergert zich over het gebrek aan het geloof bij zijn volgelingen. Het gebed voedt het geloof, en dit voedt de geest van het gebed. Het is een gouden cirkel met dubbele stroom. Het vurig gebed van het geloof, gevoed door de intimiteit met Jezus, komt de hindernissen te boven en neutraliseert de strikken geplaatst door de machten van de duisternis. Ge zijt nog niet aan het einde van de leerschool van het gebed dat God aangenaam is.

27 oktober

"Gij moet niet vrezen, Abram, ik zal uw schild zijn. Uw loon zal zeer groot zijn!" [Gen 15,1]. Deze belofte aan Abraham bij het begin van het grote geloofsavontuur, duurt voort in de geschiedenis van de gelovigen. Tegen de aanvallen van de vijanden hebt ge een schild dat u onoverwinnelijk maakt; ge zijt de bondgenoot van de Heer, uw schild; reeds tijdens de strijd ontvangt ge een onvergelijkelijk loon: de liefde Gods, oorsprong van vreugde en vrede. Ge zijt verlost van alle vrees, met uitzondering van de vreze Gods, uw bondgenoot, uw Schepper.

28 oktober

Elke dag staat ge voor twee deuren: één geeft toegang tot een brede, gemakkelijke baan; de andere geeft uit op een steile, enge weg. De eerste "leidt naar de ondergang", de tweede "naar het leven." Gij behoort tot het kleine aantal die deze laatste weg bewandelen. Begeef u, elke morgen opnieuw, door de enge deur die leidt naar het leven, het eeuwig geluk, in mijn vreugdevol schitterend gezelschap. Dit is de vreugde van Christus waaraan we vandaag, met de heilige apostelen Simon en Judas, volledig deelnemen.

29 oktober

De wereld gelijkt op de vallei vol verdroogde beenderen uit het visioen van de profeet Ezechiël [Ez 37,1-14].

De discipelen hebben de opdracht te bidden en te handelen om de Geest in hen op te wekken en ze met vlees te bekleden. Als ze talrijk genoeg zijn om te bidden en de Blijde Boodschap te verspreiden en ze voor de ogen van de wereld te beleven, kan in dit tranendal van verdroogde beenderen, een "nieuw leger" opstaan. Neem onvermoeibaar deel aan deze gebedskruistocht, door voorbeeld, woord en daad.

30 oktober

Ge kunt de Heer niet zien: "Geen mens heeft de opperste Heer, die alleen de onsterfelijkheid bezit en woont in ongenaakbaar licht, gezien, of is in staat Hem te zien." [Tim 6,15-16].
BR>Ge kunt enkel in Hem geloven. Uw geloof is uw enige steun; de genade is er het geraamte van. Van zodra echter het geloof de volheid bereikt, wordt alles duidelijk. Ge hebt dat niveau van uw geestelijke groei bijna bereikt, door genade en niet door verdienste. Deel gulhartig mee van de overvloed van uw hart, in de volheid van het geloof. Geef, geef nog, houd niet op te geven. Wat ge meedeelt, is de liefde van de Heer.

31 oktober

Vergeet niet dat de aanwezigheid van de Heer in u, een wonderbaar teken is van zijn vergeving. Zo menigmaal in uw leven hebt ge het verdiend aan uw lot overgelaten te worden. Herinnert ge het u? Ik stond naast u te wenen. Jezus is u op de boord van de afgrond blijven vasthouden, dankzij zij eindeloze liefde die Hem zijn bloed tot de laatste druppel heeft gekost, dankzij de voorspraak van bevoorrechte zielen.

Doe nu ook zo voor de zielen die u zijn toevertrouwd. Ge zijt geen verloren eiland in een oceaan van tranen, ge maakt deel uit van de grote gemeenschap van de heiligen. De Heer doet u allen delen in zijn reddingswerk van de mensheid. "Velen zijn geroepen, weinigen uitverkoren [Mt 22,14]." De uitverkiezing volgt op een vrije instemming met de oproep tot iedereen.

1 november

Vandaag is het Allerheiligen! Het feest van alle wezens aan wie God zijn enige heiligheid heeft meegedeeld. Ook van allen die, hier beneden, deze heiligheid weerspiegelen. Ze zijn talrijker dan ge denkt. En het overige behoort aan het mysterie van Gods oneindige liefde en barmhartigheid. Gods werk is een luisterrijke voleinding, niettegenstaande de vijandige krachten die zich hardnekkig tegen Hem verzetten.

Vreugde vervult uw hart, zoals ze vandaag bijzonder het mijne vervult. De Hemel leeft intens mee met de aarde, bevolkt met beelden van God, en de gelovigen van deze wereld beleven vurig hun behoren tot goddelijke universele gemeenschap. Het is ons feest vandaag.

2 november

Eigenlijk zijn de doden niet dood, ze liggen in de schoot van het Leven. Of ze in de fase van zuivering zijn of reeds de eeuwige zaligheid genieten, ze zijn gelukkig, ofwel in de hoop God te zien van aanschijn tot Aanschijn, ofwel in de heerlijkheid die door geen woorden noch het menselijk verstand kan gevat worden. Deze dag mag niet in rouw gevierd worden, maar in blijdschap. Wat een geluk is het christelijk geloof in het aanschijn van de dood.

Verheug u met de man en de vrouw die u het licht gaven, met alle geliefde wezens en kennissen die de drempel uit het aardse leven hebben overschreden, met alle zielen die "met de heerlijke kroon" getooid zijn [Wijsh 5,16]. Hun geluk is buitenmate groot in vergelijking met die prachtige koningskroon. De datum staat reeds op de kalender aangeduid. God alleen kent hem.

3 november

Uw ziel is een "hof van de Koning." De Heer, Koning der koningen, komt er rusten, wanneer volmaakte akkoorden van liefde tot Hem opstijgen. Maak de hof mooi, versier hem met de mooiste bloemen om het Hart van uw Koning te verheugen. Troost Hem bij de droefheid omdat Hij zoveel verwoeste tuinen aantreft waar Hij vroeger heerlijke momenten heeft doorgebracht. Het binnenste van uzelf zij immer gereed als een wondervolle tuin voor de Koning. Nodigt de Heer u niet, over uzelf uit te roepen: "Ik dank U voor het wonder van mijn leven!" [Ps 139,14]. Ge zijt het door genade, en door uw taak de Koning der koningen een tuin aan te bieden om er te komen rusten.

4 november

In de eucharistie ontvangt ge het hemelse manna, de engelenspijs die alle smaak in zich bevat [Wijsh 16,20]. Zoals het volk in de woestijn er zijn overleving aan dankte, zo geeft "het brood van God," uit de hemel neergedaald, het leven aan de hele wereld en niet enkel aan het uitverkoren volk [vgl Joh 32,33]. De eucharistie is voor u even noodzakelijk als voor Israël het manna in de woestijn op zijn weg naar het beloofde Land. Dit "geestelijk voedsel" [1 Kor 10,3] is de waarborg van het eeuwig leven.

5 november

Zegen altijd, vervloek nooit. Weet ge ooit of een vervloeking gerechtvaardigd is? Alleen God doorschouwt hart en nieren. Laat hen, die van de wereld zijn, vervloeken. Hun onverantwoorde verwensing is vruchteloos, ze zal vluchten als een mus. "Dat zij verwensen, gij zult zegenen" [Ps 109]. En Jezus dringt aan: "Zegen hen die u vervloeken" [Lc 6,28].

6 november

Het menselijk leven speelt zich af in de tijd, aan ieder gegeven om tot rijpheid te komen. "Alles heeft zijn uur, alle dingen onder de hemel hebben hun tijd. Er is een tijd om te baren en een tijd om te sterven" [Pred 3,1-2]. Ge zijt dichter bij de dood dan bij uw geboorte. Ge zijt immer in de tijd van rijping. Ge bereikt de leeftijd van de wijsheid. Die komt tot stand in de versnelling van het rijpen. Zegen onophoudelijk de Heer die u bevrijdt. Hij is het schild dat u beschermt. Hij zal u door zijn licht naar de waarheid leiden. Hij zal u in zijn huis binnenleiden. Hij zal u de ware maat van uw dagen leren kennen. Hij zal u ’s morgens met zijn liefde verzadigen en de dagen in vreugde laten doorbrengen. Dat is het loon hier op aarde voor de getrouwe.

7 november

Leer de tijd kennen waarin ge leeft. Het is een tijd van technische en morele omwenteling. Deze tijd heeft nodig dat profeten hun stem laten horen. Sluit u niet op in een kleine kring van vertrouwen. Tracht het evangelie te incarneren in de wijde open vlakte. De omwentelingen van deze tijd kunnen de waarden van het evangelie alleen maar onderuithalen in afwezigheid van christenen. Vrees niet vooruit te gaan naar het oog van de cycloon, onder de bescherming van de goddelijke genade. Roep naar de vier windstreken het Goede Nieuws van Jezus Christus uit. Ge zijt niet alleen, ik vergezel u in de stormen, zoals ik over u waak in de vredige stilte waar ge gewoolijk verblijft.

8 november

Het is in momenten van onverschilligheid voor de evangelische boodschap dat een christen zijn mislukkingen oproept en versnelt. Verwijder uit uw hart die gevaarlijke ogenblikken. Leg elke dag uw oor te luisteren naar het woord van het Leven dat u vrede biedt. Leer de sterke tijden van het bezoek van de hemelse Vader, die met Christus bij u verblijf komt houden, onderkennen. Ge zijt te klein om dit wondervol voorrecht naar zijn juiste waarde te kunnen schatten. Beleef tenminste volledig het voorrecht kind van God te zijn. Bereid Hem een verblijfplaats die Hem bevalt.

9 november

Ge rekent op de vriendschap van de Heer. Weet dat ook Hij op die van u rekent. Zoals gij zelf dorst naar liefde en verlangt begrepen te worden, zo rekent Jezus ook op zijn vrienden, vrienden bij wie Hij zijn onmetelijke dorst kan lessen, volgelingen die Hem aanbidden, Hem eren, liefhebben en gehoorzamen, in vrijheid, die alleen aan aanbidding en gehoorzaamheid waarde geeft.

10 november

Door zware zonden te bedrijven verloochent ge Jezus, de Zoon Gods. De vroegere verloocheningen zijn vergeven, hoe zwaar ze ook waren. Wat is er met Petrus gebeurd? Na te Cesarea van Philippus het goddelijk Zoonschap erkend te hebben "Gij zijt de Christus, de Zoon van de levende God" [Mt 16,16] en na bij de Gedaanteverandering een stem uit een lichtende wolk gehoord te hebben: "Dit is mijn Zoon, de Welbeminde, in wie ik mijn behagen heb gesteld, luistert naar Hem" [Mt 17,5], verloochent Petrus Jezus driemaal, terwijl deze overgeleverd was aan het Sanhedrin dat Hem ter dood ging veroordelen. "Ik ken die mens niet" zegt Petrus [Mt 16,72], hij die Jezus kort tevoren aan het hoofd heeft geplaatst van de Kerk: "Gij zijt Petrus; en op deze steenrots zal Ik mijn Kerk bouwen. Ik zal u de sleutels geven van het Rijk der Hemelen" [Mt 16,18-19]. Is er een grotere fout denkbaar dan de verloochening van Petrus? En toch heeft Jezus hem vergeven. Het is waar, na zijn drievoudige verloochening: "ging Petrus naar buiten en begon bitter te wenen" [Mt 26,75].

De vergeving van God wist elke fout, zelfs de grootste. Het volstaat dat het de zondaar bitter spijt. Het wonder van het Evangelie is dat het na de val, elke rouwmoedige zondaar herstelt in zijn nieuwe menselijke waardigheid! Kom niet terug op de betreurde en gebiechte zonden, de herinnering ervan is weggenomen uit Gods Hart. Denk aan de houding van Jezus tegenover Petrus bij diens bittere tranen. Gods barmhartigheid is oneindig.

11 november

Wees elke dag opnieuw bescheiden. Reken u vooral niet onder de "wijzen," de "verstandigen" van deze wereld; hun naam is niet "opgetekend in de Hemel" [vgl Lc 10,20-22]. Alleen in de school van Jezus leert men klein worden zoals Hij: "zachtmoedig en nederig van hart" [Mt 11,29]. Men is het nooit genoeg. Uw groei in zachtmoedigheid en nederigheid is mijn geluk bij u.

12 november

Er zijn wezens die totaal aan het kwaad zijn gewijd. Denk aan de haat van Herodias voor Johannes de Doper. Ze verkrijgt van Herodes Antipas de gevangenneming van de Voorloper van Jezus, en daarna zijn executie. Johannes had haar schandalige verbintenis met de koning publiek aangeklaagd. Haar intriges zullen de ongenade van Herodes Antipas meebrengen, en zijn verbannng die ze moest delen. Het kwaad, door die wezens aangericht, brengt altijd hun eigen val mee. "Die het kwade deden, zullen er uit te voorschijn komen, tot de opstanding ten oordeel" (Joh 5,29). Mocht ge één van die wezens ontmoeten, wijs ze terecht met zachtheid en vastberadenheid.

13 november

"Ieder mens moet vlug zijn om te luisteren, maar langzaam om te spreken, langzaam ook om toornig te worden" [Jak 1,19]. Dat is een dwingende raad die ge in het brons van uw geloof kunt graveren. Wat zijt ge nog ver van die evangelische wijsheid!

14 november

Wat is het moeilijk voor een christen om het oneindig groot geluk te waarderen dat hij, door zijn geloof in Jezus, heeft ontvangen. Zijt ge zelf in staat dat geluk te vatten en te doorgronden? Om tot Jezus te komen, wordt ge aangetrokken door de Vader van de Hemel [vgl Joh 6,44]. Zo leeft ge in het Hart van de hemelse Vader. Door Hem aan Jezus toevertrouwd, voedt ge u met het "levende brood" [Joh 6,35]. Ge wordt beloond: "Dit is de wil van mijn Vader, dat ieder die de Zoon ziet en in Hem gelooft, eeuwig leven bezit" [Joh 6,40]. Dat geluk wordt u gegeven voor de eeuwigheid, omdat ge 'uitverkoren" zijt. "Niet gij hebt Mij uitgekozen, maar ik u" [Joh 15,16].

En deze goddelijke uitverkiezing brengt een dubbele taak mee: "Ik heb u de taak gegeven op tocht te gaan en vruchten voort te brengen die blijvend mogen zijn. Dan zal de Vader u geven al wat gij Hem in mijn Naam vraagt" [Joh 15,16]. Deze woorden van Jezus bij het laatste avondmaal aan zijn leerlingen, richt Hij aan al zijn volgelingen, de eeuwen door. Het volstaat Hem lief te hebben en zijn geboden te onderhouden

15 november

De Heilige Geest woont in u. Uw lichaam is zijn tempel. In u laat zijn stem zich horen, die u naar het goede leidt en afwendt van het kwaad. Dat is het geweten door God ingegeven.

Help de mensen met een dwalend moreel geweten opdat dit wordt verhelderd door het licht dat nooit bedriegt, dat van het Woord Gods. Gelukkig de mens die een goed geweten heeft, gevormd door het verstand in het licht van de goddelijke wet! Deel deze schat met hen die ervan verstoken zijn.

16 november

Overweeg de verschijning van de Heer aan Abraham, op het warme uur van de dag, nabij de eik van Mambre [Gen 18,1-15]. Abraham ziet drie mannen, loopt naar hen toe en spreekt ze aan in het enkelvoud: "Wees zo welwillend, Heer, uw dienaar niet voorbij te gaan." [Gen 18,3] Mediteer over de schepping der wereld, zoals ze verhaald wordt in Genesis [Gen 1,1-31]. "In het begin schiep God de hemel en de aarde ...de Geest van God zweefde over de wateren" [Gen 1,1-2]. Op het moment dat God de mens schept naar zijn beeld, zegt Hij: "Nu gaan We de mens maken, als beeld van Ons, op Ons gelijkend." [Gen 1,26] God spreekt in het meervoud. En hij schiep man en vrouw. Bij de schepping van de wereld die de Bijbel op de eerste bladzijde verhaalt, en in de passage van de drie mannen bij de eik van Mambre, is het de Drie-ene God die zich openbaart. De mens is geschapen naar zijn "beeld" en omdat God liefde is, is het de kiem van de liefde die in de mens is gelegd. Aan hem om die te doen groeien door zijn vrjheid zelf liefde te laten worden of dit te weigeren. De mens is geschapen naar Gods "gelijkenis," hij is man en vrouw met het voorrecht, samen met God, andere goddelijke beelden te kunnen scheppen. De Drie-ene God vormt een "familie." De mens, geschapen naar Zijn gelijkenis sticht een familie als hij het verlangt.

17 november

Toen Jezus een berg afdaalde, naderde Hem een melaatse roepend: "Als Gij wilt, Heer, kunt Gij mij reinigen." Volg hem na, telkens melaatse vlekken op uw ziel verschijnen. Als er in uw hart berouw aanwezig is, zal Jezus zeker antwoorden: "Ik wil, word rein" [Mt 8,1-3]. De zonde laat op de ziel een melaatse vlek achter. Laat uw ziel door die vervloekte vlekken niet onrein worden. Telkens ze bevlekt is, al was het maar door een lichte vlek, ga dan aan de Kerk het wondervol sacrament van de verzoening vragen, dat van de vergeving. Het zal u licht maken zoals de vogel die door de wind gedragen wordt, overvol vreugde.

18 november

Volbreng getrouw de wil van de Heer. De Schrift en uw geweten, gevormd door de Heilige Geest die in u woont, zullen u altijd leiden volgens de goddelijke wil. Houd helemaal geen rekening met de reactie van de mensen. Jezus zelf heeft dat gekend. Bij het huis van de overste die Hem kwam smeken zijn dochter te genezen, zei Jezus tot de menigte: "Gaat heen, want het meisje is niet gestorven maar slaapt. Doch ze lachten met Hem" [Mt 9,24-25]. Jezus liet de menigte buitenzetten en deed de dode verrijzen. Doe evenzo de werken van God, en niet de uwe, zelfs als ze God zijn toegewijd.

19 november

Zing zoals de profeet Micha, de verheven goedheid van God: "Welke God is als Gij die de schuld vergeeft, die voorbijgaat aan de zonde... die zijn toorn niet altijd laat duren maar zijn vreugde vindt in goedheid?" [Mich 7,18]. Hij werpt de zonden in de diepte der zee. Ze zullen nooit opstijgen uit haar diepte; ze zijn verzwolgen, uitgevaagd, vergeten. Dat wil het zeggen: de Heer gaat voorbij aan de zonde, vol tederheid en medelijden. Hij is welwillend en barmhartig [vgl Ps 145]. Hoe zou men de Heer niet liefhebben uit heel zijn hart, en voor hem leven, in Hem leven, dag en nacht.

20 november

Over heel de wereld zijn de vervolgde christenen ontelbaar, het wordt hen belet hun geloof in het openbaar te beleven. Gedenk hen elke dag in uw gebed. Breng offers voor hun intentie. Hun lijden zal verminderen door de genade, die krachtig vloeit door het Lichaam van Christus, de gemeenschap der heiligen.

21 november

Het is slechts door de innerlijke blik dat ge Jezus kunt begrijpen, dat ge in Hem de Zoon Gods ziet, doorheen de menselijke gestalte, die Hij in de maagdelijke schoot van Maria heeft aangenomen. Een groep Joden werd geërgerd door Jezus’ getuigenis: "Ik ben het brood dat uit de hemel is neergedaald" [Joh 6,41]. Die Galileeërs zeiden dan onder elkaar: "Is dat niet de zoon van Jozef en kennen we zijn vader en moeder niet? Hoe kan Hij dan zeggen: "Ik ben uit de hemel neergedaald?" [Joh 6,42]. De apostelen en de discipelen nemen deze woorden letterlijk op. Ze richtten hun innerlijke geloofsblik op Jezus. Gij die deel uitmaakt van zijn volgelingen, laat nooit na hetzelfde te doen. Vooral wanneer ge Zijn vlees eet, wijd u dan toe aan de Heer zoals Maria het deed in de tempel. Dat vervult mij telkens met vreugde.

22 november

De apostel Paulus nodigt uit in de wedloop van het leven zo te lopen dat we het halen [vgl 1 Kor 9,24-27]. Het geloof geeft u vleugels, de liefde is er de sterke motor van. Zo uitgerust, zult ge altijd winnen. De engelen zullen u kronen met lauweren. Onder hen, ik, uw gezel voor de eeuwigheid.

23 november

Je bent in de wijngaard aangeworven met de werkers van de morgen. Ge kent het loon dat de meester van het domein u ’s avonds zal toekennen. Verheug u te zien dat zij die de Heer ‘s namiddags heeft aangeworven, hetzelfde loon ontvangen als gij. Dat is de wet van het Koninkrijk. Ze rekent niet zoals de wet van deze wereld. Gods rechtvaardigheid wordt niet door het belang beheerst, maar door tederheid en mededogen. Ja, verheug u nu reeds tot het Rijk der Hemelen te behoren. Al haar wetten zijn door de liefde ingegeven.

24 november

Veel christenen begrijpen de zin niet van volgende sterke woorden van Jezus, die nochtans "Prins van de vrede" is [Jes 9,5]: "Denkt niet, dat Ik vrede ben komen brengen op aarde; Ik ben geen vrede komen brengen maar het zwaard. Tweedracht ben Ik komen brengen tussen een man en zijn vader, tussen dochter en moeder..." [Mt 10,34-35].

"De Heer doorgrondt harten en nieren" [Ps 7,10]. Als Hij er liefde vindt, trekt Hij hen tot zich; Hij is ontwapend als Hij er wrok, afgunst of wrevel vindt. Dan is Hij verplicht het zwaard van de Geest te nemen. Heeft Hij niet gezegd: "Wee de mens door wiens toedoen ergernissen komen" [Lc 17,1]. Wrok, afgunst en wrevel kunnen de val van zwakken en kleinen uitlokken. Toch hebben ze een toevlucht: het Woord Gods is "het zwaard van de Geest" [vgl Ef 6,17].

25 november

Het geloof van de honderdman van het Romeinse leger is bewonderenswaardig [vgl Lc 7,1-10]. Laat het u inspireren. Het komt van iemand wiens leven uitstraalt door zijn houding tegenover dienaars en ondergeschikten. Hij, de heiden, heeft voor de Joden een gebedsplaats gebouwd. Jezus is geraakt door dit voorbeeld en Hij waardeert vooral het geloof van de honderdman. Een liefdevol geloof in de Heer is de onfeilbare weg om van Hem te verkrijgen dat Hij een gebed verhoort. Als ge voldoening krijg, vergeet dan nooit dank te zeggen. Als uw geloof onwankelbaar is, doet ge er goed aan al dankend te vragen.

26 november

Elke gemeenschap, zelfs een christelijke, telt leden die geneigd zijn de anderen te overheersen. Die geest wordt ingegeven door de wereld. Onder de discipelen zou het zo niet mogen zijn: "Wie de kleinste is onder u allen, die is de grootste" [Lc 9,48]. Als een broeder ingaat tegen deze levensregel, dient men hem broederlijk te vermanen. Jezus vraagt dat [vgl Lc 17,3]. Het is meestal bij gebrek aan kennis van de Schrift dat de discipelen de weg verlaten die de Heer klaar heeft aangeduid.

27 november

Het volk van Israël heeft er veertig jaar over gedaan om de woestijn te doorkruisen; het werd nochtans geleid door een onvergelijkelijke herder. Veertig jaar is er voor een mensenleven nodig om het einddoel in zicht te krijgen; men moet dan de opmars voortzetten en er zich aan houden, want het doel ontsluiert de richting van het benaderen. Nochtans, hoe groter uw navolging van Jezus is, hoe vlugger de aankomst en hoe gelukkiger het naderbij komen. Eigenlijk eindigt de opmars nooit, hij duurt een leven lang.

28 november

Op het einde van de drie jaar die Hij met zijn discipelen doorbracht, had Jezus hun nog veel te openbaren. Hij heeft het niet gedaan, omdat ze het toen niet konden verdragen [Joh 16,12]. Wat moet Hij eronder geleden hebben, hen nog zo zwak te zien! De onthulling van de hele waarheid wordt het werk van de Heilige Geest. Hij doet het nu nog verder. Het leven in het Rijk is zo mooi, maar ook zo veeleisend, dat de Heer, de God van Goedheid, barmhartigheid en mededogen, de openbaringen aanpast aan de kracht van de discipelen om ze aan te nemen en te integreren in hun leven. Aan elkeen zegt Jezus: "Nog veel heb Ik u te zeggen." Blijf ook gij luisteren.

29 november

"De engel Gods legt een schans om hem heen, om elk die God vreest te beschermen. Proeft en merkt op hoe mild de Heer is, gelukkig de mens die zijn heil zoekt bij Hem!" Beleef vandaag intens deze twee verzen van psalm 33,8-9. Die engel ben ik, die u als uw schaduw volg.

30 november

Andreas, die we vandaag vieren, was een van de twee die de Heer het eerst gevolgd waren. Hij bracht zijn broer Simon Petrus bij Jezus. Wacht op de Heer in tegenwind die u gevaarlijk heen en weer slingert. Roep Hem als Hij, naar uw mening, blijft wachten. En ge zult horen zeggen: "Moed, vrees niet, Ik ben het!" Vermijd dan Hem de vraag te stelen zoals Petrus in de storm uit vrees in de golven te zinken bij gebrek aan geloof: "Als Gij het zijt, zeg mij dan dat ik over het water naar U toe moet komen." [Mt 14,28]. Uw geloof is nog niet het geloof dat bergen verplaatst [Mt 17,20]. Wees nederig als ge het evalueert. Maar weet: als een plant zet het geloof zijn ontplooiing verder tot volle wasdom. Aan u en de genade hierin te voorzien!

1 december

Het gebed stijgt ten hemel als wierook naar het gewelf van een kathedraal. Hoe vuriger en liefdevoller de wierook van het gebed is, hoe hoger de geurende krullen opstijgen, want ze zijn doordrongen van de vreugde die het hart verlicht. De Heer weegt de gebeden; Hij verwerpt het mechanisch lippengebed, maar is verrukt voot lofzang en hartekreten. Leg uw liefde in het gebed van uw hart. Moest ge God één enkel ogenblik zien, dan zou uw gebed altijd dat van het hart zijn. Wanneer ge zo bidt, bidden we allebei met het hart en naar het Hart van God.

2 december

Steek uw handen niet uit om te ontvangen, maar om te geven. Ge doet er goed aan uw broeders van Afrika te ondersteunen. Ze zijn zo arm. En zo rijk als ze onder alle omstandigheden de Blijde Boodschap uitdragen. Draag ze in uw hart en uw gebed; steun ze, "de arbeider is zijn loon waard" [Lc 10,7]. De wijngaard van de Heer is groot, "maar arbeiders zijn er weinig." Wanneer ge geeft, zie dan de vruchten. Deel mee in vreugde. Wat zijn ze arm, zij die sterven en een groot fortuin achterlaten, terwijl het meedelen hen zou verrijkt hebben! "Hij die geeft aan de arme, lijdt geen gebrek" [Spr 28,27].

3 december

Vergeet niet dat ge begeleid wordt. De Heilige Geest leidt u naar de groenende velden. Ik vergezel u op deze feestelijke weg, waar alles vernieuwd wordt. Geniet van elk moment, offer het aan de Heer. Uw vreugde vermeerdert de Zijne. Het is een uitwisseling onder vrienden. Op het einde van zijn paasweg heeft Hij zijn discipelen vrienden genoemd! [vgl Joh 15:15].

4 december

Ge zijt een bewoner van "Het nieuwe Jeruzalem dat van God uit de Hemel neerdaalde" [Apoc 21:10]. Het is in Jezus ontstaan. Het blijft schitteren in Gods glorie. Waardeert ge het geluk er te wonen? Stel u een ogenblik voor beroofd te zijn van het christelijk geloof? Wat een leegte wordt uw leven! Zeg dikwijls ‘dank u’ tot de Hemel voor de koninklijke gave, die ge zelfs niet naar haar juiste waarde kunt schatten, zozeer gaat ze u te boven. Ze is zuiver genade. Ze lijkt op de gave van een weelderig vruchtbare tuin; het volstaat hem te bewerken om voedsel te oogsten. Door het Evangelie te verspreiden, kunt ge het instrument zijn om die plantenrijke tuinen te vermenigvuldigen.

5 december

Ge aanbidt "een jaloerse God" [Ex 20,5]. Hij vraagt een onverdeelde aanhankelijkheid. Hen die ge liefhebt op aarde, bemin ze in God. Zo zult ge met de psalmist kunnen bidden: "Gij zijt mijn Heer, ik erken het, ik vind geen geluk buiten U" [Ps 16,2]. Elk waarachtig geluk vindt zijn bron in God. Wat een vreugde dat geluk, uw geluk te kunnen aanbieden aan de Almachtige, de Al-Liefdevolle! Ik, uw engelbewaarder, samen met u.

6 december

Verwijder zorgvuldig de stenen uit de tuin van uw binnenste. Als het goddelijk zaad erop zou vallen, kon de zon het uitdrogen. De leven dragende zaden moeten kunnen ontkiemen, en ze hebben goede aarde nodig. Gij moet ervoor zorgen dat de aarde altijd gereed is voor het goddelijk zaad: het "leverde vrucht op; deels honderd-, deels zestig-, deels dertigvoudig" [Mt 13,8].

7 december

Een mens wordt vaak heen en weer geslingerd tussen "een goede gezindheid in een eenvoudig hart" en "kronkelige redeneringen" die zinnen op kwaad. Het eerste ontstaat in een lichaam waarin de genade woont, het tweede "in een lichaam dat zich aan de zonde heeft overgegeven" [Wijsh 1,1-4]. Zoals de hovenier beducht is voor uw onkruid dat de tuin dreigt in te palmen en de oogst te verstikken, zo moet gij alle kronkelige gedachten uit uw hart bannen. Zet de Heilige Geest, die in u woont, niet schaak [vgl Wijsh 1,5]. Hij is uw opvoeder. Laat u door Hem leiden. Hij doet het met zoveel liefde. Uw welwillendheid doet Hem vurig in u "Abba" prevelen [Gal 4,6]. Zoek altijd volkomenheid in Hem. Zo, en alléén zo, zult ge een vrij wezen zijn, want "waar de Geest des Heren is, daar is vrijheid" [2 Kor 3,17]. De Heilige Geest woont in u, bedroef Hem nooit meer.

8 december

Vandaag vieren de Hemel en de verloste aarde de onbevlekte Woning, die waardig was Gods enige Zoon, op aarde gekomen om de mensen te verlossen, te ontvangen. "Gehuld in een mantel van heil" [Jes. 61:10] is de nieuwe Eva, de Onbevlekte Ontvangenis, ook uw oneindig minnende Moeder. Waar nodig spreekt Zij voor u ten beste. Jubel van vreugde in de Heer. Vraag de genade ten volle bewust te zijn, zoveel schatten te bezitten. Oh, kont ge, zoals ik, haar schitterende schoonheid genadig aanschouwen.

9 december

Verwelkom Gods wil, vol vreugde, als een onschatbare weldaad, die als vrucht heiligheid verleent. Zelfs al lijkt hij een last, hij zal een lichte last zijn. God maakt Zijn wil kenbaar doorheen de gebeurtenissen, de omstandigheden en de episoden die samen uw leven vlechten. Offer ze aan de Heer, zelfs als ze pijnlijk zijn. Ze reinigen u; door ze op te dragen, heiligen ze u.Maak van dit offer een gewoonte, die uw vreugde zal worden en uw leven zal omvormen en van "gedaante veranderen."

10 december

Om uw hart als een kunstwerk te polijsten moet ge alle puin, dat het werk ontsiert, opruimen. Dat is mijn werk door de genade; het is ook het uwe, door uw vrijheid. De brokstukken die ge doet verdwijnen, zijn al die gedachten, handelingen en verlangens, die niet bijdragen tot uw goed, tot uw zielenadel, alles wat egoïsme is, wrok, kwaadwilligheid en woede. Verwijder ze met een gevoelen van vrijheid; roep mijn hulp in om erin te lukken. Beetje na beetje krijgt het kunstwerk vorm en wordt uw hart gelijkvormig aan dat van Jezus.

11 december

Er zijn mensen die goedheid uitstralen, mildheid en onschuld. Ze brengen zegen in uw leven. Ze helpen u uzelf te zuiveren en door hun contrast uw eigen tekorten en gebreken te ontdekken. Hun deugd is aanstekelijk. Volg ze na. Ge zult geduld, zachtheid en kracht verwerven.

12 december

"Er is voor ons maar één God, de Vader, uit wie alles is ontstaan en voor wie wij bestemd zijn" [1 Kor 8,6]. Die God is uw Vader, gij zijt zijn kind. Hij waakt dag en nacht over u. Hij kent u beter dan gij zelf. Span u in om Hem steeds waardiger te worden. Smeek Hem zich te laten kennen door een steeds groter aantal zielen totdat deze wereld brandt van liefde voor Hem, opdat in deze gloed zijn oneindige majesteit van tederheid en barmhartigheid zichtbaar wordt.

13 december

Er zijn aangrijpende tranen en alle tranen zijn dat eigenlijk, maar toch kunnen ze tegelijk vreugdevol zijn, zoals die van Maria Magdalena bij het graf. Men ziet haar wenen en een ogenblik later breekt haar hart uit in vreugde. Ze keert zich om en ziet Jezus maar herkent Hem pas wanneer Hij vol tederheid zegt "Maria!" "Rabbouni!" [Joh 20, 16] roept ze uit in eenzelfde opwelling van tederheid. Hij zendt haar om aan de discipelen te melden dat Hij verrezen is en opstijgt naar de Vader.

Alle tranen zullen gedroogd worden. Geen enkele droefheid duurt eeuwig. De onzichtbare wereld waakt er over, zoals ik waak over uw droefheid en de vreugde in uw hart doe herleven, zoals ik de hinderpalen, waarover ge dreigt te struikelen, van uw weg verwijder.

14 december

Is uw geloof groot genoeg om aan een verlamde te zeggen: "In naam van Jezus Christus, sta op en ga," zoals Petrus aan de man die vanaf zijn geboorte verlamd was, bij de tempelpoort, die de Schone genoemd wordt? Hij zei het met de zekerheid verhoord te worden. En zie de miraculeuze genezene komt met een sprong overeind, loopt en springt van vreugde terwijl hij God verheerlijkt [Hand 3,1-10].

Jezus heeft aan zijn discipelen voorgezegd dat ze wonderen zullen verrichten. Daarvoor is een onvoorwaardelijk geloof nodig. Indien de wonderen zelden gebeuren, is dat omdat het geloof te klein is. Vermeerder uw geloof en vraag wonderen aan de Heer. Ge zult ze verkrijgen als ge ze vraagt met absolute zekerheid verhoord te worden.

15 december

Troost de ongelukkigen die in beproeving leven, met de psalmist: "Naar vromen die roepen luistert de Heer en redt hen uit iedere nood. De Heer is nabij voor rouwmoedige harten. Hij helpt wie zijn schuld erkent" [Ps 34,18-19]. In de verslagenheid, de verlatenheid en het lijden staan de zielen het meest open voor vertroosting van boven. Christenen dienen toe te snellen als ze een verlatene zien; het is een open poort voor de bekering.

16 december

Je hebt de genade "de geheimen van het Rijk der Hemelen te kennen." Dank de Heer omdat ge geen "verhard hart" hebt en geen "oren die slecht luisteren" [Mt 13,10-17]. Jezus is machteloos voor die verharde zielen. Waren ze niet zo, Hij zou ze genezen. Ge hebt dat zelf niet verdiend, maar ge hebt het te danken aan Gods oneindige barmhartigheid. Uw enige verdienste is dat uw oren niet verstopt zijn en uw ogen niet gesloten. Jezus zegt: "Gelukkig uw ogen, omdat zij zien, en uw oren omdat zij horen."

17 december

Overweeg de woorden van de apostel Paulus: "Wee mij, als ik het Evangelie niet verkondig!" [1 Kor 9,16] Hoe heeft de apostel van de heidenen het gedaan? Hij is Jood met de Joden geworden, zonder wet met degenen die zonder wet zijn, zwak met de zwakken. Dat wil zeggen dat het Evangelie wordt verkondigd, niet vanuit het standpunt van de christen die het geloof bezit, maar vanuit wat de niet-christen er van kan begrijpen en verdragen. Van daaruit dient men hem stap voor stap te leiden naar de volle waarheid. Zo handelde Jezus met de discipelen. Heeft Hij hen aan het einde van zijn zending niet gezegd: "Nog veel heb ik u te zeggen, maar ge kunt het nu niet verdragen" [Joh 16,12]. Doe zoals de apostel: "Alles ben ik voor allen, om er tot elke prijs enkelen te redden" [1 Kor 9,22]. Het is door uw geloof dat ge er toe zult komen.

Bij het begin van de Kerstnoveen bidden we: "O Wijsheid, voortgekomen uit de mond van de Allerhoogste; Gij doordringt alle dingen met mildheid en kracht. Kom nu en wijs ons uw wegen."

18 december

Heel uw leven, zoals dat van elke christen heeft slechts één doel: doen sterven in u wat van de aarde is, u van de "oude mens" ontdoen en u met de "nieuwe mens" bekleden [Kol 3,5-17]. De nieuwe mens is het wezen, herschapen door Christus die "Alles in allen is." Met Christus bekleed, bekleedt de nieuwe mens zich met de liefde, de "band der volmaaktheid." De vrucht is de vrede die heerst in het hart, een onvergetelijke schat. Als ge die schat bezit zal uw leven heel natuurlijk lof en dank brengen. Er is geen groter geluk op aarde.

We bidden met de Kerk: "O Adonaï, Heer van Israëls huis. Gij zijt aan Mozes verschenen in het brandend braambos en hebt hem de wet gegeven op de Sinaï. Kom nu en bevrijd ons met sterke hand."

19 december

Wanneer christenen ergens in de wereld vervolgd worden, lijden alle ware christenen met hen. De christenen van de hele wereld vormen samen "het lichaam van Christus" [vgl 1 Kor 12,27]. Ieder van hen is lid van het Lichaam, en elk lid heeft een opdracht. Ga door met bidden opdat de Heer u uw opdracht in het Lichaam van Christus openbaart, evenals de ontwikkeling van die opdracht in de jaren die komen.

"O Wortel van Jesse, Gij zijt het teken waarop de volken hebben gewacht; voor U zullen koningen verstommen, de volken zullen tot U smeken. Kom nu en bevrijd ons, wacht niet langer meer."

20 december

Vóór Jezus Christus leidde de wet van Mozes de gelovige; ze was zijn "leermeester" [vgl Gal 3]. De wet leidde hem bij de hand zoals een kind. Sedert Christus, de enige Zoon van de levende God, stelt het geloof in Hem zich in de plaats van de wet. Het geloof blijft voor altijd de pedagoog van wie in Jezus Christus gelooft. Door uw geloof in Jezus Christus zijt ge, in Hem, zoon van God geworden. Door het doopsel zijt ge "met Christus bekleed" en verblijft de Heilige Geest in u. De Geest van Christus roept in u "Abba!" In Hem hebt ge het onmetelijk voorrecht, om God de Vader met de lieve naam "Papa" aan te spreken.

Zo bidden we "O Sleutel van David en scepter van Israëls huis, wat Gij opent zal niemand sluiten, wat Gij sluit zal niemand openen. Kom nu en bevrijd ons uit de kerker, uit de duisternis en de schaduw van de dood."

21 december

Elke mens die bij u komt is door Jezus gezonden. Ontvang hem van harte zoals men een vriend ontvangt. Ge zult niet zien wat in het hart van die nieuwe vriend omgaat maar weet wel dat ge het instrument zijt van de innerlijke vernieuwing die de Heilige Geest op het ritme van die ziel bewerkt. Ze zal zich openen als een bloem. Deel de vreugde van Christus die in u woont mee, zo dikwijls mogelijk. Ge hebt gekregen in overvloed, geef met gulheid, en bid daarom: "O Dageraad, Afglans van het eeuwige licht en Zon van de gerechtigheid. Kom nu en verlicht hen die in de duisternis leven, die gezeten zijn in de schaduw van de dood."

22 december

Nader het Hart van Jezus en ge vindt er de oplossing voor al uw kwalen. Ge zult werkelijk heilig zijn als Hij heel uw innerlijke ruimte zal innemen; dat zal slechts mogelijk zijn als daar alle sporen van uw egoïsme zijn uitgewist. Volg het spoor van Jezus. Dat zijn Leven en zijn Woord elke dag uw geloof voeden. Er zullen moeilijke momenten komen. Sterven aan zichzelf is een lange en pijnlijke onderneming. Wij mogen vertrouwen op de hoeksteen: "O Koning der volkeren, zo lang verwacht. Gij hoeksteen die alles één maakt. Kom nu en red de mens die Gij uit aarde hebt gevormd."

23 december

Waar ge ook gaat, straal de vrede uit van Christus in u. Laat u nooit door eender welke tweedracht inpalmen. Voor Jezus is het zeer pijnlijk sommige discipelen in tweedracht te zien rond vragen in de geest van de schriftgeleerden en de Farizeeën, die Hem hardnekkig op de proef bleven stellen. Nederigheid en zachtmoedigheid zijn de beste remedie tegen alle kwaad. Groei onophoudelijk in de kennis en de toepassing van deze remedie.

Jezus is onze God-met-ons: "O Emmanuel, onze wetgever en koning, verwachting der volkeren en hun Verlosser. Kom nu en red ons, Heer, onze God."

24 december

Dit is een dag van vreugde in afwachting van de Verlosser. Toch is de wereld, tweeduizend jaar na zijn geboorte, grotendeels nog altijd in duisternis gedompeld. Verheug u ondanks alles. Bid om de vooruitgang van het Evangelie te bespoedigen. Indien de verkondiging nog een ontelbare menigte niet bereikt, is dat te wijten aan de middelmatigheid van de christenen.

Jezus heeft aan zijn discipelen de verkondiging toevertrouwd. Hij lijdt eronder te zien dat hun aantal zo klein, zo onbeduidend is, terwijl Hij brandt om het "vuur" in heel de wereld te zien oplaaien. Hij verlangt zo vurig dat het nu al overal ontstoken wordt [vgl Lc 12,49]. Daarom komt Hij in de wereld op Kerstnacht.

25 december

"Een Kind wordt ons geboren, een Zoon wordt ons gegeven" [Jes 9,5]. Het Rijk der Hemelen wordt geopend voor de mensen op aarde! Een pasgeboren Kind, dat in een kribbe ligt, geeft er toegang toe, een grot in plaats van het goud van een paleis. Het Rijk Gods is het eerst toegankelijk voor nederigen en eenvoudigen. De rijken, met materiële en intellectele goederen beladen, hebben het moeilijk om in de verwarring van hun bestaan, de weg naar het Rijk der Hemelen te vinden.

Wees nederig en klein bij de kribbe van Bethlehem. En het geluk zal u toestromen. Het wordt een onzegbaar geluk u te bevinden in de aanwezigheid van God, de Heer van het heelal, mens geworden in de schoot van de Maagd Maria, zijn heilige Moeder; de nieuwe Eva, uw liefdevolle Moeder in de orde der genade.

Neem ten volle deel aan de universele blijdschap die het begin viert van het voornaamste gebeuren in de wereldgeschiedenis, sedert de schepping van de mens naar Gods beeld. De menswording van God is daarvan het logisch gevolg. Hier voltrekt zich de logica van de Liefde: "Het Woord is vlees geworden en het heeft onder ons gewoond" [Joh 1,14].

26 december

Wees waakzaam na het feest. Blijf waakzaam opdat Jezus, die vereerd wordt in een kribbe en op het Kruis, u bij Zijn terugkeer onberispelijk moge vinden [vgl 1 Tes 5]. Hij zal met evenveel zekerheid terugkomen als Hij te Bethlehem ter wereld kwam. Deze waakzaamheid behoudt u in de vreugde, verre weg van alle onrust; de vreugde van Christus, de vrucht van de Heilige Geest, blijve in u. Eens zult ge met Stefanus de hemel open zien en Jezus staande aan de rechterhand Gods.

27 december

Het pasgeboren Kind dat de Maagd ter wereld bracht, bestemt zichzelf tot slachtoffer om ons van onze zonden te reinigen. Het onschuldige Lam zal zijn Moeder toevertrouwen aan Johannes en door hem, ons aan Haar. Door Zijn bloed zijt ge verlost [Heb 9,19]. Jezus heeft "Zichzelf aan God geofferd als een smetteloos offer, dat onze ziel zuivert van dode werken" [Heb 9,14]. Zijn liefdewet werd in ons denken ingeschreven. Wees trouw en de Heer zal uw zonden en uw fouten niet meer gedenken [vgl Jer 31,34].

28 december

Voed uw geloof met deugd, de vrucht van uw inspanning. Verdiep onophoudelijk uw geloof. Verwerf de zelfbeheersing door de beoefening van de deugd, en doe dat langs de weg van de standvastigheid. Bekroon alles met broederliefde. Dat is de raad die Petrus, de eerste houder van de sleutels van het Rijk u geeft [vgl 2 Petr 1,3-11]. Zo zult ge aangenaam zijn in Gods ogen en eens met de onschuldige gedode kinderen, voor de troon van God en het Lam, zonder ophouden zingen.

29 december

De vrede van Christus en zijn vreugde overtreffen alle menselijk verstand. Geen mens kan ze u ontnemen, dan gijzelf. In uw huidige levensfase is dat uw kostbaarste schat. Laat niemand dat geluk verstoren. Sluit de deur van uw ziel voor de zorgen en verstrooiingen van de wereld; ze leiden u af van de genade die ge volgt. Laat moeilijkheden en zelfs beproevingen voor u bouwstenen zijn van uw innerlijke groei, en die is verre van voltooid. Tracht elke dag een waardiger woonplaats te zijn voor de Drie-ene God. Proef deze zo tedere woorden: "Als iemand Mij liefheeft, zal hij mijn woord onderhouden, mijn Vader zal hem liefhebben en wij zullen tot hem komen en verblijf bij hem nemen" [Joh 14,23]. De heilige Geest verzucht in u "Abba" [Gal 4,6]. Ja, ge zijt een verblijf van de Drie-ene God, voor de mens een ondoorgrondelijk mysterie. Pas in het hiernamaals zult ge het begrijpen.

30 december

Laat u niet verstoren, noch afbrengen van uw roeping door "valse profeten" en "valse leraars" [2 Petr 2,1], die trachten de volgelingen af te keren van de waarheid, en fabels te verspreiden. Het zijn dode werken. Jezus is gekomen om ons het leven te geven. Van Zijn leven is het dat ge moet leven. Blijf de weg van de waarheid volgen. Jezus is "de Weg, de Waarheid en het Leven" [Joh 14,6]. De Kerk, door de Heer gebouwd op de rots die Petrus is en zijn opvolgers, staat borg voor de zuiverheid van de leer. Volg vredig het woord van Petrus, het is de trouwe echo van het Woord van Christus.

31 december

Alle leven dooft uit; aan elke eeuw, aan elk millenium komt een einde. Alleen God is eeuwig; de geredde mens is eeuwig, omdat hij geschapen is naar Gods beeld. Hij zal leven in God als hij zich laaft aan "het water des levens" en voedt met de vruchten van "het geboomte des levens" [Apok 22,1-7]. Ga verder, mijn geliefde gezel voor de eeuwigheid, u te laven aan het levende water , u te voeden met de vruchten van de levensboom. Blijf in de vreugde en de vrede. Leef vandaag zeer intens. "Elke dag heeft genoeg aan zijn eigen leed" [Mt 6,34]. En bid elke dag "Maranatha!" Kom, Heer Jezus [Apok 22,20].

Henk